Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.


 

 
 
 
 
 
Rooma Italian pääkaupunki - Matkakuvat ja Rooman nähtävyydet, Colosseum, 
Espanjalaiset portaat (Scalinata di Spagna), Forum Romanum, Pantheon ym..

 

Rooma, Italia, matkailu ja matkakuvat

Rooman matkailu ja matkakuvat lokakuu 2009 ja Huhtikuu 2011

Rooma
Italian pääkaupunki, asukkaita 2,7 miljoonna. Se sijaitsee Keski-Italian länsiosassa Tiber-joen varrella 24 km päässä Välimeren rannikosta. Rooma "Ikuinen kaupunki" on perustettu lähes 3000 v. sitten. Sen on ollut pääkaupunkina aina Rooman valtakunnan, Katolisen kirkon ja Italian kuningaskunnan ajoista lähtien. Roomassa riittää niin paljon tutustumisen arvoisia kohteita, ettei yksi käynti yleensä riitä.

  
 Colosseum 
Antiikin Rooman suurin amfiteatteri n. 50 000:lle katsojalle. Colosseum oli Rooman arkkitehtuurin mestarinäytös, josta on nykyään jäljellä enää rauniot. Keisari Vespasianus aloitti sen rakentamisen 70-luvulla jKr  ja se valmistui 80-luvulla keisari Tituksen aikana. Areenalla esitettiin verisiä ja kuolettavia gladiaattori- ja eläintaisteluja sekä meritaisteluja (areena täytettiin vedellä).Taistelut lakkautettiin pakanallisina 500-luvulle mennessä. Myöhemmin sitä on käytetty mm. linnoituksena, asuntoina ja kivilouhoksena, joka on ryöstelty putipuhtaaksi ja jätetty raunioitumaan. Sen arvokkaita marmorikiviä käytettiin mm. Pietarin kirkon rakentamiseen. Vasta 1500-luvun alussa kirkko muutti sen  pyhäksi paikaksi ja sinne rakennettiin kappeli. Silti raunioituneena muinaiskolossinakin se on nykyisen Rooman symboli ja sen näkeminen on vavahduttava elämys. 
 
Forum Romanum 
 Alue, jonka ympärille antiikin Rooma keskittyi oli vallan, poliitiikan, kaupanteon ja uskonnollisten menojen keskusta. Sen kukoistus osui 200-luvulle. Forum Romanum on loistava esimerkki roomalaisen kaupunkisuunnittelun silloisesta edistyksestä. vuosien varrella sitä  vaurioittivat tulipalo v. 238  ja barbaarien hyökkäykset sekä lukuisat kivien ryöstelyt. Nykyään siitä on jäljellä vain raunioita. Alueen rakennuksia ja monumentteja restauroidaan jatkuvasti. Harvoja säilyneitä rakennelmia ovat mm.Tituksen ja Septimuksen riemukaaret ja Antoniuksen  ja Faustinan temppelit sekä Fokaksen pylväs ynnä muita temppeleitä ja basilikoja.  
 
 Espanjalaiset portaat (Scalinata di Spagna) 
Portaat sijaitsevat Piazza di Spagnan aukiolla, jonka mukaan ne on nimetty Espanjalaisiksi portaiksi. Portaikossa on 138 askelmaa ja niissä on kolme eri pengermätasoa. Ne johtavat suoraan ylös Trinità dei Montin kirkon sisäänkäynnille. Portaikon rakennutti v. 1721-1725 ranskalainen diplomaatti Stefano Gueffier, suunnittelijana arkkitehti Francesco De Sanctis. Portaikkoa on restauroitu vuosien varrella. Ne ovat nykyään roomalaisten sekä turistien suosima kohtaus- ja istuskelupaikka. Aukiolla ja portailla vallitseekin melkoinen ihmisvilinä varsinkin turistisesonkina.
 
Vatikaanivaltio
Itsenäinen valtio vuodesta 1926, joka sijaitsee muurien ympäröimänä keskellä Rooman kaupunkia. Pinta-ala on 44 hehtaaria ja asukkaita n. 1000. Vatikaania johtaa paavi, joka on samalla koko maailman katolisen kirkon päämies. Vatikaanissa kaikki valta on papistolla.
Pantheon 
 Pantheonin temppeli on parhaiten säilynyt antiikin Rooman monumenteista. Se on kaikkien pakanajumalien temppeli ja rakennettiin 100-luvulla. Säilymisen syynä oli, että 500-luvulla se muutettiin kristilliseksi S. Maria ad Martyres-kirkoksi. Sen ominaispiirteisiin kuuluivat maailman suurin muuraamalla valmistettu kupoli, marmorilla katettu pinta, kullatut pronssiovet sekä korinttilaistyylinen pylväskäytävä, jonka kattoa koristivat kuparilevyt. Vuosisatojen aikana sinne on haudattu kuuluisia henkilöitä, mm. taidemaalari Rafaello ja Italian 1. kuningas Vittorio Emanuelle II. Pantheonin arkkitehtuuria ja kauneutta on ihasteltu ja ihmetelty kautta aikojen.
 
Pietarin kirkko, Vatikaani 
Yksi maailman suurimmista kirkkorakennuksista, johon kuuluu myös Pietarinkirkon aukio pylväistöineen, joiden päällä 140 pyhimyspatsasta vartioi aukiota.Kirkon rakentaminen aloitettiin v. 1506 ja se vihittiin käyttöön 1626 ja on sanottu, että se on rakennettu Pyhän Pietarin haudan päälle. Tyyliltään kirkko edustaa sekä renessannsia että barokkia. Siellä on 11 kappelia ja 45 alttaria ja se on 218,57 m pitkä. Kirkkoa hallitsee 136,5 m korkea valkoinen kupoli, jonka suunnitteli Michelangelo. Kupoli kohoaa koko Rooman kaupunkikuvan ylle. Kirkon sisätilat ovat enimmäkseen koristeellista barokkityyliä monine prameine yksityiskohtineen. Sisällä on runsaasti patsaita ja maalauksia sekä muistomerkkejä paaveista. Kuuluisin veistos Michelangelon Pieta on sijoitettu heti sisäänkäynnin varrelle. Kirkkoon kuuluu myös pronssinen Pyhän Pietarin patsas, jonka isovarvas on kulunut hohtavaksi pyhiinvaeltajien suudelmien jäljiltä. Pietarin kirkossa pidetään latinankielinen messu sunnuntaisin, ja samana päivänä paavi siunaa kirkon aukiolle kokoontuneet osallistujat klo 12. Paavi pitää Messun vain juhlapyhinä. 
 
Vatikaanin museo, Vatikaani 
Museo on yleisölle avoinna oleva kilometrien pituinen museokompleksi, joka on kiertää Paavien palatsien sisätiloissa. Merkittävimpiä aarteita sisältävät Museo Etrusco, jossa on esineistöä etruskien ajalta ja mm. muinaisesta Kreikasta ja Roomasta sekä Museo Egizio, joka on Egyptin historian huomattavampia kokoelmia maailmassa. Museokompleksissa on myös esillä antiikin veistoksia, taidetta keski- ja renessanssin ajalta sekä koruja. Vatikaanin museossa riittää tutustumista ainakin viikoiksi. 
 
Sikstuksen kappeli, Vatikaani 
Kappeli kuuluu Vatikaanin palatsiiin, ja se päättää Vatikaanin museokierroksen. Se valmistui vuonna 1483. Paavi Sixtus IV teetätti kappelin suunnattoman arvokkaat freskot sen ajan merkittävimmillä taiteilijoilla. Freskot esittävät Raamatun tapahtumia sekä maalauksia merkittävistä paaveista. Kuuluisimmat ovat Michelangelon kattofresko Luomiskertomus  ja Viimeinen tuomio, joka on valtava alttariseinään kiinnitetty fresko, johon on maalattu lähes 400 ihmishahmoa.
 
 
Rooma Italian pääkaupunki - Matkakuvat ja Rooman nähtävyydet, Colosseum, 
Espanjalaiset portaat (Scalinata di Spagna), Forum Romanum, Pantheon ym..